Skip to main content
skip to Main Content
Support: 22 40 28 00 akan@akan.no

Vi vil gjerne fortelle deg litt om pengespill i Norge. Lurer du på hvordan den historiske utviklingen til spillene har vært? Eller hvor stor sjansen til å vinne førstepremien i lotto er? Har du selv, noen i familien din eller kanskje en kollega behov for råd eller hjelp til å håndtere forholdet til spill? Finn ut mer her.

Nordmenns forhold til gambling startet ikke med poker, lotto eller tippekupongen. Historikere har vist at sjansespill har eksistert lengre enn sannsynlighetsregning. Selv om spillenes karakter har endret seg, har de alltid vært der. Steinaldermennesket spilte ved å kaste beinrester, der måten beina landet på bestemte utfallet. At sjansespill alltid har fulgt oss er ikke så rart når vi vet at også flere dyr viser lignende atferd. En undersøkelse viste for eksempel at makakeaper foretrakk usikre valg, som belønnet dem med varierende mengder juice, over sikre valg som gav en forutsigbar belønning.

Les mer om pengespills historie i Norge

Problemer knyttet til pengespill oppstår når aktiviteten som tidligere har vært knyttet til noe positivt, som spenning eller underholdning, begynner å komme ut av kontroll. Det kan starte det med at du spiller for litt mer enn du egentlig hadde tenkt, selv om dette trenger å være noen stor sak. Et vanlig kjennetegn på at problemer er under utvikling er et behov for å spille mer i et forsøk på å vinne tilbake penger som er tapt. Noen kan oppleve å havne i konflikter med andre som resultat av spillingen, mens andre føler stress eller angst som kan knyttes direkte til pengespill.

Les mer om pengespillproblemer i Norge

Visste du at det i Norge bare er Norsk Tipping og Rikstoto som har tillatelse til å markedsføre pengespill som foregår på internett? Du vil være tilgitt for å tro noe annet, norskspråklige fjernsynskanaler og nettsider er fulle av reklame for haugevis av andre spillselskaper. Det er mulig fordi flere av de norskspråklige tv-kanalene, som Max og TV3, har base utenfor Norge, i land hvor spillselskapene har lisens til å drive. Både Lotteritilsynet og Medietilsynet mener likevel praksisen er lovstridig, siden kanalene klart retter seg mot et norsk publikum, og arbeider med å få stanset reklamen.

Les mer om markedsføring av pengespill

Er du bekymret for noe angående ditt eget eller noen du kjenners forhold til penge- eller dataspill?

Les mer om hvor du kan få hjelp

Back To Top