Skip to main content
skip to Main Content
Support: 22 40 28 00 akan@akan.no

Du vil ikke tro hvordan Norge i 1020 fikk kontroll over øya Hisingen!

 Nordmenns forhold til gambling startet ikke med poker, lotto eller tippekupongen. Historikere har vist at sjansespill har eksistert lengre enn sannsynlighetsregning. Selv om spillenes karakter har endret seg, har de alltid vært der. Steinaldermennesket spilte ved å kaste beinrester, der måten beinene landet på bestemte utfallet. At sjansespill alltid har fulgt oss er ikke så rart når vi vet at også flere dyr viser lignende atferd. En undersøkelse viste for eksempel at makakeaper foretrakk usikre valg, som belønnet dem med varierende mengder juice, over sikre valg som gav en forutsigbar belønning.

 Skal vi tro Heimskringla har Norge faktisk en historie for å tilegne seg landområder gjennom gambling. Her beskrives nemlig hvordan den i dag svenske øya Hisingen falt i Norske hender. Norskekongen Olav Haraldsson ble i 1020 enig med svenskekongen Olof Skötkonung enig om å forhandle seg frem til hvem som skulle få råderett over øyen gjennom å kaste terninger. Det begynte dårlig for Norge, siden svenskekongen trilte doble seksere. Skötkonung mente nå det var avgjort og at norskekongen ikke engang trengte kaste, men Haraldsson var sterk i troen. ”Ennå er det to seksere i terningene, og for Gud min herre er det lett å la dem vende opp”, skal han ha sagt før han kastet og ganske riktig fikk samme resultat. Ny runde fulgte, med nye doble seksere for svenskekongen. Men Haraldsson mistet ikke motet og kastet på nytt, med dramatisk utfall. Den ene terningen landet på seks, mens den andre ble ødelagt – delte seg i to, og de to delene viste til sammen syv. Dermed var Hisingen norsk.

 Spilltilbudet slik det er i dag har imidlertid en langt kortere historie. Selv om det har vært mulig å spille på hesteveddeløp (og kamelløp!) tilbake til 1800-tallet, så ble ikke Rikstoto stiftet før 1982. Tippekupongen ble lansert i 1948, mens odds-spillene til Norsk Tipping først ble tilbudt i forkant av OL på Lillehammer i 1994. Lotto kom på markedet i 1986 og ble raskt en stor suksess.

 Norge hadde i en årrekke en svært liberal lovgivning rundt automatspill, som førte til at private aktører kunne plassere automater i offentlige områder som dagligvarebutikker. Automatene genererte et betydelig overskudd både til sine eiere og til gode formål, men det ble også raskt klart at de var en kilde til omfattende problemer for et betydelig antall personer. Automatene ble i 2007 fjernet fra markedet, hvorpå Norsk Tipping fikk enerett på å tilby denne type spill under langt strengere regler enn hva som tidligere hadde vært tilfelle. Av særlig betydning var innføringen av registrert spill og med det obligatoriske grenser for hvor mye spillere kunne tape i løpet av en måned. Mens de tidligere automatene gjorde det mulig å tape en vanlig månedslønn i løpet av få timer, har Norsk Tippings nåværende automater en tapsgrense på 600 kr per dag og 2500 kr per måned.

 Selv om pengespillmarkedet i Norge er regulert som et monopol, hvor Rikstoto og Norsk Tipping har enerett til å tilby sine respektive spill, har særlig Norsk Tipping de siste årene blitt utfordret av selskaper basert i andre land som tilbyr sine spill over internett. Automatspill For å svare på denne konkurransen lanserte Norsk Tipping i 2014 et nettkasino med hjulspill, bingospill, blackjack og rulett. Hvilken effekt dette utvidede tilbudet har hatt på den norske befolknings pengespillvaner er fortsatt ikke kjent.

Back To Top